Aktuális programok
További programok
Eseménynaptár
H K Sze Cs P Szo V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Gyüttment Fesztivál

2018.08.08. 13:09

Költözz vidékre és kezdj új életet!

 

GYÜTTMENT FESZTIVÁL 2018.

 

Sajtóanyag

 

 

Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek idén negyedik alkalommal találkozunk, hogy fesztivál környezetben és fesztivál hangulatban egymással megosszuk tudásunkat, kicseréljük tapasztalatainkat, mindezt Zéró Hulladék szemléletben.

 

Gyüttment Fesztivál 2018.

Időpont: 2018. augusztus 23-26.

Helyszín: Zebegény, Gründli rét

 

Tejoltás tejoltó galajjal, kenderházépítés, természetes családtervezés, kapcsolódás, személyesség, közösség, permakultúra alapelvektől a gyakorlatig - történetek egy új, létező paradigma kellős közepéből.

 

2018-ban a Kapcsolódások évét ünnepeljük. Szakmai partnereinkkel, barátainkkal azon dolgozunk, hogy még színesebb és színvonalasabb módon, de a “kevesebb néha több” jegyében alakítsuk ki az idei programkínálatot.

 

A Gyüttment Fesztiválon megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetitek korunk az ökotudatos létezéshez kapcsolódó forradalmi vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre. 

El tudsz képzelni négy olyan napot, amikor semmilyen hulladékot nem termelsz?

 

Ha kipróbálnád, gyere el Magyarország első olyan fesztiváljára, amelyet a Zéró Hulladék szemléletében először a Gyüttment Fesztivál valósított meg!

Hatalmas kalandra hívunk: több ezren együtt megvalósítjuk azt a fesztivált, ahol nem járunk térdig a műanyagban, ahol csak olyan hulladékot hagyunk magunk után, amit a helyszínen komposztálni tudunk. Mire van és mire nincs szükséged a hulladékmentes élethez? Mit és hogyan komposztálj, hogyan sarjad új élet a komposztból? Mivel tisztálkodj és mivel tisztíts? Milyen hulladékmentes alternatívák léteznek a szépségápolási szerekre és az intimhigiénés eszközökre? Minden a Zéró Hulladékról itt.

 

A 2018-as év még egy nagyon fontos változást hoz nekünk: elhatároztuk, hogy tevékenységünket egész évre kiterjesztjük! Ezért idén meghirdetjük az Egész évben Gyüttment! mozgalmat. Célunk, hogy ne csak a Fesztivál ideje alatt nyújtsunk találkozási lehetőséget a gyüttment élet iránt érdeklődőknek, hanem egész évben tanfolyamokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel segítsük a gyüttmentek közösségét, valamint az itt összegyűjtött tudást egy online tudásmegosztó felületen is elérhetővé tegyük.  

 

Idén a Zebegény melletti Gründli réten találkozunk. Dimes-dombos erdő és mező, ezercsillagos égbolt ad otthon a tájbailleszkedő emberek éves nagy találkozójának. Megmutatjuk a helykereső gyüttmenteknek a környék kínálta lehetőségeket, valamint célunk a Felvidéken élőket is megszólítani, és ezáltal még közelebb hozni egymáshoz a régió lakóit, határon innen és túl.

 

Idén még nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetbarát közlekedésre: külön felületet biztosítunk a gépkocsimegosztásra, és azért kampányolunk, hogy minél többen jöjjenek vasúton, hajón vagy komppal, valamint szervezünk közös kerékpár csoportot a Fesztiválra, illetve segítségünkre lesznek teherbicajok is. 

 

 

Mire számíts még?

 

●     Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyítik a gyüttment életet.

●     Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.

●     Természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.

●     A közösségben végzett munka élményére: közösen építünk, főzünk, kertészkedünk!

●     Táncra, zenére és mulatságra! Kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok, zenekarok részvételével.

●     Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.

●     Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.

●     Amennyiben lóháton érkezel, ingyenes belépésre.

 

A programokról bővebben a Gyüttment Fesztivál honlapján található információ.

 

Hasznos linkek:

Gyüttment Fesztivál 2018. – Facebook-esemény

Gyüttment Fesztivál – Facebook-oldal

Weboldal: http://gyuttmentfesztival.hu/

 

 

Szervező:

Mindenegyüttmegy Egyesület

 

A Fesztivált is szervező, megvalósító, önkéntes szerveződésből létrejött egyesület tagjai együtt keresik az új utakat az öko-tudatosság, felelősségvállalás, szolidaritás és fenntarthatóság terén.

 

Képek:

A Fesztiválról korábban készült képeket itt nézheted meg, továbbá a Gyüttment Fesztivál weboldalán szereplő képek bármelyike felhasználható a forrás pontos megjelölésével.

 

Köszönjük, ha hírt adsz a Fesztiválról, és ha bármi kérdésed, kérésed van, keress minket bátran!

 

Mindenegyüttmegy Egyesület

 

Harazin Dorottya / főszervező

szevasz@gyuttmentfesztival.hu