Aktuális programok
További programok
Eseménynaptár
H K Sze Cs P Szo V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Tájékoztató

2018.10.19. 16:12

orig_kut.jpgTátjékoztató!

2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények (pl. kút független attól, hogy ásott vagy fúrt) vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárás során a fennmaradási engedélyre vonatkozó általános szabályok érvényesek azzal a különbséggel, hogy mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az aki 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vízkivévelt biztosító vízilétesítményt, ha 2018. december 31-ig kérelmezi és az engedély megadásának feltételei fennállnak.

 

Abban az esetben, ha a vízkivételt biztosító vízilétesítmény vízjogi létesítési engedély nélkül került megépítésre vagy attól eltérően került megvalósításra, fennmaradási engedélyt vagy üzemeltetési engedélyt kell kérni.

 

Az engedélyezési eljárás az építésnél hatályos jogi szabályozástól függ.

 

1992. február 15. napja után létesült minden kútra vízjogi létesítési engedélyt kellett volna kérni, és ennek következtében most fennmaradási engedélyt kell kérni.

 

1992. február 15. napja előtt létesült kutak esetében

- ásott kútra, amely a jogszabályok értelmében jogszerűen létesült engedély nélkül, üzemeltetési engedélyt kell kérni,

- arra az ásott kútra, amelyre létesítésének időpontjában engedélyt kellett volna kérni, fennmaradási engedélyt kell kérni,

- minden fúrt kútra üzemeltetési engedélyt kell kérni.

 

Az utólagos engedélyezések hatásköre megoszlik a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörrel rendelkező települési önkormányzatok jegyzői és a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok, azaz a fővárosi és a kijelölt megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok között.

 

A jegyző hatáskörébe tartozik és a jegyző fennmaradási engedélye szükséges

a)      olyan kút fennmaradásához, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ívóvízellátást szolgáló vízilétseítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

ac) nem gazdasági célú vízigény;

 

A fenti eseteket kivéve minden más estben a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóság, azaz a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok fennmaradási engedélye szükséges az engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményekre vonatkozóan.

 

Az engedélyezést az építtetőnek (tulajdonosnak) kell kérelmeznie.

A kérelemhez mellékelnie kell:

-          műszaki adatlapot

-          megvalósulási tervet

 

valamint amennyiben állami vízkészletet érint:

- a vízügyi igazgatóság vagyonkezelési hozzájárulását,

amennyiben rendelkezésre áll

- fúrt kutak esetén a fúrási napi jelentést,

- a műszaki átadás-átvételre vonatkozó jegyzőkönyvet,

- a vízhasználat gyakorlására vonatkozó adatokat.

 

Eljárási illeték 3.000,- Ft.

 

A kútra az ingatlan tulajdonosnak az üzemeltetési/fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha úgy nyilatkozik, hogy  a kutat nem használja (ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt). Amíg a vízilétesítmény létezik, addig az engedélyezési eljárást le kell folytatni.