Aktuális programok
További programok
Eseménynaptár
H K Sze Cs P Szo V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Zebegényi Fonó Közhasznú Egyesület

ZEBEGÉNYI FONÓ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

ZEBEGÉNYI FONÓ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A 2006 óta működő Zebegényi Fonó hagyományait a 2008-ban egyesületi formát öltött Zebegényi Fonó Közhasznú Egyesület folytatja.
Az alapítók szándéka szerint az Egyesület célja, hogy Zebegény községben és tágabb környezetében elősegítse a társadalmi öntevékenység és közösségi élet kibontakozását és összhangját, népszerűsítsen a nevelés és oktatás, a képességfejlesztés és ismeretterjesztés, a kultúra és a kulturális örökség megóvása terén.
Az Egyesület közhasznú tevékenységét közösségi együttmunkálkodás formájában biztosítja minden érdeklődő számára.
E célok megvalósítása érdekében népi műveltségünkre és az esztendő ünnepköreire építve havi rendszerességgel szervezünk táncházat élő népzenével és tánctanítással, kézműves foglalkozásokkal az egész családnak, ahol a feledés homályába merülő néphagyományainkat játékos formában elevenítik fel a résztvevők.
Nyár eleji egész napos rendezvényünkön - amely a nyári napfordulóhoz kapcsolódik - kiállításokkal, népzenei koncertekkel, bábszínházzal, néprajzi, művelődéstörténeti és csillagászati előadásokkal, gyermek és felnőtt táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, lovagi bemutatóval és vásárral várjuk az érdeklődőket.
Nemezelő műhelyünkben - Kaszás Aba Ákos népi iparművész vezetésével - az érdeklődők megismerkedhettek az ősi magyar nemezelő hagyomány alapjaival, elméletben és gyakorlatban egyaránt, elsajátíthatták a faliszőnyegek, tarsolyok, süvegek készítésének szakmai fogásait.
Nyári gyerektáborunkban - melyet a Szőnyi István Baráti Körrel együttműködve tartottunk hagyományteremtő szándékkal - a hét nap alatt a gyerekek munkára foghatták érzékszerveiket; élményszerűen ismerkedhettek a természet erőivel, elemeivel, a magyar hagyományok (íjászat, kézműves tevékenységek, népzene, néptánc, népmesék) segítségével.
A tábor az öt elem megtapasztalásának különböző formáira épült, melyek mindegyikéhez tevékenységek egész sora járult. A kézműves, zenei és táncos hagyomány kötődött a természetben szerzett tapasztalatokhoz: agyagozás, fafaragás, népi hangszerkészítés, nemezelés, csuhéfonás; népdal- népi játék és tánctanulás, íjászkodás fonódott egybe a Börzsöny állat- és növényvilágának megismerésével.
Szintén a Szőnyi István Baráti körrel együttműködve szerveztük meg a Festő tábort, melyet Fenyvesi Gábor festőművész vezetett. Az elméleti előadások során a résztvevők végigtekintették a „jelhagyás és -alkotás” kőkortól máig terjedő példáit. A gyakorlati órákon az alapvető festési technikákkal, színtannal, a kompozíció törvényszerűségeivel, azok felhasználási módjaival foglalkoztak.
Kéthetente tartunk Filmklubot a zebegényi könyvtárral együttműködve. A filmeket mindig valamilyen tematika köré csoportosítva vetítjük. (Tartalom-téma, rendező...)
A legkisebbek zenés foglalkozáson (Zenebölcsi) vehetnek részt hetente a könyvtárban, ahol magyar népdalokkal, népi játékokkal, mondókákkal ismerkedhetnek.
Rendezvényeinket a Dunakanyar és a Börzsöny településein hirdetjük meg, rendszeres találkozási lehetőséget és színvonalas hagyományőrző programokat biztosítva ezzel a térség lakóinak, civil szervezeteinek.
Elérhetőségeink:
Kőszegi Renáta (elnök): +36 20 334 6785
Csilléry Orsolya (alelnök): +36 30 405 1488
e-mail: zebegenyifono@gmail.com
Web: http://zebegenyifono.blogspot.hu/