Civl szervezetek, közösségek|

Vannak vidékek, tájak, városok, melyek különös varázzsal bírnak. Megmagyarázhatatlan erők vonzanak vissza oda, ahol egyszer már megérintett a „hely Géniusza”. Újra és újra meg kell látogatnunk, s ha nem lehetséges, mítosszá növekszik bennünk az emlék. Sokak életében töltött be ilyen szerepet Zebegény.

Ha visszagondolunk híres felfedezőire, az 1900-as évek elején ideköltözött jeles művészekre, írókra, Maróti Gézára, Bartóky Józsefre, Szőnyi Istvánra és művészbarátaira, nem véletlen, hogy mi, kései utódok is valamiféle meghatottságot érzünk ideérkezvén, vagy a nevét hallva.

1967-ben Szőnyi István házából, kertjéből múzeum lett. Az első múzeumigazgatónak, Dániel Kornélnak köszönhetően már az alapítás pillanatától kezdve több lett ez az intézmény egy szokásos emlékmúzeumnál. Dániel Kornél nagyon jól felmérte a művész hagyatékának értékét és a hely adottságait, felismerte azt a társadalmi igényt, mely a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentkezett a kultúra új formái iránt, és meg tudott nyerni az ügynek néhány prominens művészt, így 1968-ban megszületett a képzőművészeti szabadiskola a Szőnyi kertben. Egy évvel később létrehozták a Szőnyi István Emlékmúzeum Baráti Körét, mely 2007-óta már közhasznú egyesületként, megszakítás nélkül működteti a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskolát, a két évtizeddel később alapított Ifjúsági Művésztelepet, a művészeti és kézműves táborokat, erdei iskolákat, kulturális programokat.

A Szőnyi múzeum és a kertjében működő egyesület olyan kulturális együttest alkotnak, ami egyedülálló Magyarországon. A múzeumok legfőbb feladata mára megváltozott. A kincsek felhalmozásán és őrzésén túl olyan hellyé kell válniuk, ahol megállhat az idő, a látogató rövid időre kiléphet addigi életéből, tanulhat, feltöltődhet, és olyan élményekhez juthat, amit máshol nem lehet megszerezni. Aki a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumba és a Szőnyi kertben működő szabadiskolák, táborok bármelyikébe látogat, az átélheti ezt az élményt!

A művészetek világában eligazodni vágyó fiatalok és idősebbek számára ajánljuk szabadiskoláinkat, új művészeti és kézműves táborainkat, de várjuk az osztálykirándulásukhoz szép környezetet, olcsó szálláshelyeket és jó programokat kereső tanárok és diákok jelentkezését is!

Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola Animációs és Fotográfia Tábor
Részletek a honlapunkon: www.szonyitabor.hu

Szőnyi István Baráti Kör
2627 Zebegény, Bartóky út 7.
Tel: +36-20-261-05-06
E-mail: szonyitabor10 (kukac) gmail.com

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával támogassa a Szőnyi István Baráti Kör Egyesületet.

Adószámunk: 19833695-1-13.

Köszönjük!

Comments are closed.

Close Search Window