Szőnyi Múzeumi Szünetelő!

Alkotótáborok az Önkormányzat szervezésében

Zebegényi Fenyvesi Festészeti Iskola alkotótáborai

ZEBEGÉNYI FENYVESI FESTÉSZETI ISKOLA

Csilléry Orsolya grafikusművész vagyok, férjem Fenyvesi Gábor festőművész, a Zebegényi festészeti iskola alapítói és művésztanárai. Mindketten a Képzőművészeti Egyetemen diplomáztunk, képgrafika és festő szakokon, majd Olaszországban képeztük magunkat tovább.

16 éve költöztünk Zebegénybe. Az akkor romos, Dunára néző volt Szepessy villát újítottuk fel, ez az épület ad otthont festészeti iskolánknak, ahol mi magunk is élünk és alkotunk.
Iskolánk tagjai nem egyszerűen csak ide „járnak” festeni tanulni; a személyre szabott oktatás, a számos tanításon kívüli tárlatvezetés, előadás, magyarországi és külföldi tanulmányutak, az iskolánkban működő képzőművészeti filmklub közösséggé kovácsolja össze őket: fontos számunkra, hogy tapasztalataik, kételyeik és terveik egymás közti megosztására sokféle fórumot biztosítsunk.

Iskolánkban foglalkozunk felnőttekkel, fiatalokkal és gyerekekkel, összesen nyolc csoportban.

Műtermünk minden, a művészet gyakorlásához szükséges eszközzel felszerelt: hordozható és beltéri festőállványok, rajztáblák, modellek, rézkarcprés stb. rendelkezésre állnak.

Csoportjainkba telefonon és emailben lehet jelentkezni előzetes egyeztetés alapján.

Kapcsolat: Csilléry Orsolya

Tel.: 30/4051488
E-mail: festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Facebook: Zebegényi Festészeti Iskola
Web: www.csilleryorsolya.hu

Az alábbiakban néhány szóban bemutatjuk csoportjainkat:

FELNŐTT FESTÉSZETOKTATÁS ÉS FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTÉS

Professzionális vagy hobbiszinten önmagukat képezni kívánó fiatalok (17 évtől) és felnőttek jelentkezését várjuk. Előképzettség és szakmai ismeret nem előfeltétel. Felső korhatár nincs.
Azoknak javasoljuk, akik arra törekszenek, hogy hivatásuknak tekintsék a művészet gyakorlását. Komplett képzés keretében nyújtunk a rajz és festészet témakörében felmerülő minden kérdésre gyakorlási lehetőséget: színtan, színdinamika, kompozíciós és térábrázolási törvényszerűségek ismerete, szerves műveltség, művészettörténet, kortárs művészet kérdései stb.
Vállalunk a Kisképzőre, MOME-re, MKE-re (vagy más szakirányú képzésre) felvételi előkészítést, lakberendezőknek, gyakorló művészeknek szakmai továbbképzést a színtan, festészeti technikák, művészettörténet és egyéb területeken.

CSOPORTOK:

Szerdánként az egész tanévben 16.30-19.30
Péntekenként az egész tanévben 9-16
Vasárnap havonta egyszer 9-16
Felvételi előkészítő csoport minden vasárnap az egész tanévben 9.30-12.30

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny@gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

IFJÚSÁGI GRAFIKA ÉS FESTÉSZET OKTATÁS

Ifjúsági csoportunkba 14 év feletti fiatalok jelentkezését várjuk. Külön foglalkozunk azokkal, akik művészi pályára készülnek, és azokkal, akik alkotni, tanulni vágynak, de nem művészek szeretnének lenni.
Festészeti és grafikai technikákon keresztül ismerkedünk a művészettörténet nagy korszakaival, kiemelt fontosságot tulajdonítva a magyar műveltségnek és népművészetnek.
Csütörtökönként az egész tanévben 16.30-18.30

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny@gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

ALKOTÓMŰHELY

Az alkotóműhely keretei közt két csoportunk működik, a 13 év alatti gyerekeket korosztály szerint kettéosztva. A játékos foglalkozások során a gyerekek elsősorban azt a vizuális anyanyelvet erősíthetik meg magukban, mely itt a Kárpát-medencében velünk született tudás: a magyar népi műveltség képi világának megismerését. Ez hasonlóan működik a népmeséhez: eligazodást, tájékozódási pontokat nyújt, mindamellett kiapadhatatlanul gazdag szerves tudást rejt magában. Készítünk illusztrált könyveket, maszkokat, betlehemet, kirándulások során botanikai rajzokat stb., munka közben megismerve a grafika és a festészet különböző technikáit.

CSOPORTOK:

Csütörtökönként az egész tanévben: 14.30-16.30 (elsőtől negyedik osztályig)
Péntekenként az egész tanévben: 16.30_18.30 (ötödiktől hatodik osztályig)

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

NYÁRI ALKOTÓTÁBOROK

Nyaranta felnőtteknek és fiataloknak szervezünk alkotótáborokat műtermünkben.

FELNŐTT FESTŐKURZUS

17 év feletti fiatalok és felnőttek számára egyhetes festészeti kurzusokat lassan másfél évtizede tartunk Zebegényben, melyre az egész évben nálunk tanulók mellett bárki jelentkezhet.
Ilyenkor nyílik igazán alkalom a művészi munkában való elmélyülésre, hiszen a ráhangolódáshoz idő kell. Kurzusaink mindig egy tematika körül mozognak, vetített előadásokkal segítve a megismerést. A résztvevők a témát feldolgozva, abból inspirálódva, vagy attól elrugaszkodva alkotnak a hét során.

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

IFJÚSÁGI GRAFIKA ÉS FESTÉSZET TÁBOR

A tábort 15 év feletti fiataloknak szervezzük. A képzőművészet nyelvének megismerését egy-egy, a magyarországi művészet szempontjából fontos korszak feldolgozása mentén mélyítjük el, mint például a magyarországi szecesszió, vagy Mátyás király kori reneszánsz művészet. A tábor programját plein air festés a zebegényi szigeten, múzeumlátogatás, vetített előadások színesítik.

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

ALKOTÓMŰHELY TÁBOR

Alkotótábor 11-14 éves fiataloknak, agyagozással, linómetszéssel, különböző grafikai és festészeti technikák kipróbálásának lehetőségével.
A minden évben változó tematika köré csoportosuló feladatok különböző helyszíneken – a zebegényi szigeten, Zebegény nevezetes helyszínein, Visegrádon – valósulnak meg.

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

TEMATIKUS KIRÁNDULÁSOK

Iskolánk kezdeti működése óta szervezünk tematikus utakat olyan helyekre, melyek számunkra értéket közvetítenek, vagy olyan kiállításokra, melyek közvetlenül kapcsolódnak a munkánkhoz.
Jártunk számos múzeumban, a bécsi Kunsthistorische Museumtól, a budapesti Nemzeti Galérián keresztül a pécsi Csontváry Múzeumig. Minden évben közösen megnézzük a Képzőművészeti Egyetem év végi kipakolását és a diploma kiállításokat. Debrecenben, a Felső-Tiszavidéken, Colmarban az Isenheimi oltárnál, Velencében, Ravennában, Bolognában, Rómában és sok egyéb olyan helyen tartott Fenyvesi Gábor tematikus előadásokat, ahol a képzőművészet kifejezésformáinak és értelmének mélyebb megismerését szolgáló alkotások találhatóak.

KIÁLLÍTÁSOK

Csoportjainknak minden évben évösszegző kiállítást rendezünk. A megmutatkozásokon lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek hat csoportunk és a nyári kurzusok az éves munkájába. Az alkalmak egyúttal arra is módot adnak, hogy akik a jövőben szeretnének képzőművészetet tanulni, azok beszélgethessenek és ismerkedhessenek a nálunk tanuló felnőttekkel, fiatalokkal.

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGEK

Iskolánkban helyet adunk annak a néhány éve feltűnt igénynek, miszerint céges csoportok szeretnének – ha csak egy rövid időre is – a művészet vizeiben megmerítkezni. Fontosnak tartjuk, hogy ezeken a néhány órás együttléteken a művészet valódi mélységeit sejtessük meg azokkal, akik csak egy kép megfestésének erejéig jönnek műtermünkbe.
Itt nem válik senki világhírű festővé és festeni sem fog megtanulni 3 óra alatt. Azt viszont megélheti, hogy milyen egy üres vászonnal farkasszemet nézni és néhány óra elmúltával egy paletta festékből hogyan születhet festmény. A kép alakulásának küzdelmes voltát nem rejtjük véka alá: valljuk, hogy egy mű vonzerejéhez szükség van festőjének lelkére, szellemére: ezek bevonása nélkül az eredmény nem okoz igazi örömöt készítőjének. A nálunk készült képek boldog tulajdonosai bizonyítják azt, hogy az igazi élmény egy olyan festmény megfestése, amelyben a művészet katarzisa is benne rejlik!

Bővebb információ:
Csilléry Orsolya: 30/4051488
festeszetiiskola.zebegeny (kukac) gmail.com
Zebegényi Festészeti Iskola facebook oldala

ÍRÁSOK, FILMEK ISKOLÁNKRÓL

A DUNA TV SZERELMES FÖLDRAJZ c. adása Csilléry Orsolyáról:
https://www.facebook.com/zebegenyifesteszetiiskola/videos/602720247130920

A VIDÉKI ÉLET MAGAZINBAN AZ ISKOLÁNKNAK OTTHONT ADÓ ÉPÜLETRŐL MEGJELENT CIKK:
https://videkielet.hu/
https://videkielet.hu/a-zebegenyi-villa-titkai/

AZ INDIAI NAGYKÖVETSÉG ISKOLÁNKRÓL KÉSZÜLT KISFILMJE:

Csilléry Orsolya előadása, és a Zebegényi Festészeti iskola kiállításai:

Felnőtt csoportok:
https://www.youtube.com/watch?v=FLcKubkt0CA
Ifjúsági csoportok:
https://www.youtube.com/watch?v=YW9zYxj-VDY
Csilléry Orsolya a Tudásfalva előadás sorozatában:
https://www.youtube.com/watch?v=9Twl5No06Bs
Csoportok közös kiállítása Nagymaroson:
https://www.youtube.com/watch?v=Caw_5ARzsII

Megosztás

Comments are closed.

Close Search Window