Civl szervezetek, közösségek|

Egyesületünk 2008-ban alakult. Főbb céljai: német nemzetiségi szokások, hagyományok ápolása, épített és tárgyi emlékek felkutatása, megőrzése, rendezvények, kiállítások szervezése kiadványok készítése és megjelentetése a hazai és külföldi hagyományőrző és hagyománymentő csoportokkal való együttműködés.

Eddigi eredményeink:
Csoportunk tevékenységi köre nagyon összetett és sokrétű. Eddig nagyon sok adat és anyag került összegyűjtésre, illetve folyik a levéltári adatok gyűjtése és azok számítógépes feldolgozása. Azért, hogy a település aprajának és nagyjának érdeklődését is felkeltsük, már több kiállítást is rendeztünk „Nagyszüleink és dédszüleink öröksége” összefoglaló címmel:

  • Bemutattuk a mezőgazdasági eszközöket.
  • Grossmutters Küche címmel (Nagyanyánk konyhája) a korabeli konyhát láthatták az érdeklődők. (Meghívásra ezt a kiállítást Kismaroson is megrendeztük, valamint a Danubius Tv is felvette.)
  • Mi is voltunk gyermekek – régi játékokat mutattunk be nagy sikerrel.
  • „Adventtől vízkeresztig” címmel rendeztünk kiállítást a könyvtár kiállítótermében.
  • Évek óta advent első szombatján a zebegényi Szikla kápolnában Betlehemet rendeztünk be ember nagyságú bábokkal, melyet már hagyomány szerint az Adventi sokadalom követ.

Örökségünk címmel három újságot szerkesztettünk:

Az első Adventkor jelent meg, ahol a karácsonyi ünnepkörrel és a helyi hagyományokkal foglalkoztunk. Második a húsvéti ünnepkörrel, hagyományokkal foglalkozott. A harmadik újság településünk épített örökségéhez kapcsolódott: templomunk tervezője, Kós Károly születésének 125. évfordulójára rendezett kiállításunk anyagát mutatta be.
2012-ben harmadik alkalommal rendeztük meg a Gőzgombóc fesztivált, melynek igen nagy sikere volt. Előkészületeiről a Duna tv is tudósított oly módon, hogy két egyesületi tagunk a stúdióban bemutatta a gőzgombóc készítésének fortélyait.

Régóta gyűjtjük a régi ételek receptjeit. Az összegyűjtött régi recepteket könyv formájában is szeretnénk kiadni. Sikeresen pályáztunk Pest megye Önkormányzatánál a kisebbségi pályázaton, így reméljük, ez hamarosan megvalósulhat. Egyesületünk egyik tagja részt vett a Duna Tv Zebegényről készített Ízőrzők című műsorában.

2012-ben harmadszor rendeztük meg a Napraforgó Óvodával, a Tettekkel Zebegényért Egyesülettel, valamint idén már a Szent Erzsébet Karitász csoporttal kiegészülve a Szent Márton napi lámpás felvonulást.

Részt vettünk a Blickpunkt által meghirdetett fotópályázaton. 66 pályázó, 243 versenyben lévő fotója közül képeslapunkat – melyen eddigi kiállításainkat mutattuk be – a legjobb 12 fotó közé választották, és a Műcsarnokban kiállították. Így a Blickpunkt által kiadott 2011-es naptárban szerepel képeslapunk.

Álmaink között szerepel egy Falumúzeum /Heimatmuseum/ létrehozása. Sok a gyűjtött anyagunk, amit szívesen adnánk át a leendő múzeumnak.
Honlapunk: hagyomanymento.5mp.eu
E-mail: hagyomanymento (kukac) gmail.com

Comments are closed.

Close Search Window